Te ciasteczka nie zawierają ani mąki ani cukru, dlatego nadają się świetnie dla osob będących na diecie i dla małych łaschów.
Potrzebne składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki pestek z dyni
1/2 szklanki otrębów owsianych
1/3 szklanki orzeszków ziemnych (bez soli)
1/3 szklanki pokrojonych w kostkę suszonych śliwek kalifornijskich
½ szklanki suszonej żurawiny2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki rodzynek10 łyżeczek mąki kukurydzianej
3 łyżeczki naturalnego słodzika, najlepiej Stevia Base
2-3 łyżki miodu½ łyżeczki sody
½ łyżeczki proszku po pieczenia
3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
1/3 szklanki mleka
3 łyżki jogurtu
1 jajko
Jak przygotować:
Suche składniki i bakalie mieszamy razem w naczyniu. oddzielnie roztrzepujemy jajko. Do wcześniej wymieszanych składników dodajemy po kolejno jogurt, jajko i rozpuszczony w ciepłym mleku słodzik i miód. Całe ciasto wyrabiamy ręcznie.(Jeśli masa jest za sucha możemy dodać jeszcze jedno roztrzepane jajko lub trochę mleka, jeśli za rzadka - dosypać ulubionego suchego składnika lub mąki kukurydzianej).Piekarnik nagrzewamy do ok. 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy obok siebie porcje łyzką na kształt placków. Pieczemy około 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniiu ciasteczka do świetna przekaska do kawy czy harbatki :)
Smacznego!