Domowe konfitury z winogron i suszonych fig idealnie pasują jako dodatek do ciast, ciasteczek, lodów, jogurtów, jak również do mięs, serów i wędlin. Konfitura winogronowa z dodatkiem fig może być podawana również z deską różnych serów.
Potrzebne produkty:
1 kg białych winogron
7-8 suszonych fig
1 opakowanie Konfitur Fix DIAMANT
350 g Cukru białego DIAMANT
Przygotowanie:
Figi namoczyć we wrzątku na kilka minut, jednocześnie winogrona pokroić na połówki i pozbawić pestek. figi osączyć z wode i drobno pokroić, razem wymieszać z winogronami, cukrem białym na przykład DIAMANT i opakowanie Konfitur Fix DIAMANT. całość doprowadzić do wrzenia, potem jeszcze gotować pod przykryciem ok. 3 minuty, mieszająć żeby nie przywarło do dna. Przełożyć do słoiczków kiedy jeszcze gorące, szybko zamknąć i postawić do góry dnem na kilka minut.
Bon appétit!