Ramen, czyli orientalny rosół smakowita kuchnia japońska
składniki na rosół:
dwie ćwiartki kurczaka
30 dag pieczeni wołowej
20 dag szynki wieprzowej
jedna łodyga selera naciowego
połówka korzenia selera
jedna pietruszkaok
10 cm zielonej części pora
jedna cebula
na bazę:
jedna łyżka oleju słonecznikowego
jedna łyzka oleju sezamowego
dwie łyzki sosu sojowego
dwa ząbki czosnku
świeży imbir
dodatki:
jeden por
jedna marchewka
makaron ryżowy
pięć sztuk grzybków mun
Przygotowanie:
Wołowinę wraz z szynką wieprzową podsmażyć na patelni, póżniej wrzućić ją do garnka razem z ćwiartkami kurczaka i zalać wodą. na bieżąco ściągać szumowiny, czekać aż całość się zagotuje i dodać pozostałe składniki to jest: seler, pietruszkę, por i cebulę. Gotować na wolnym ogniu 40 minut. W tym czasie można przygotować dodatki – wszystkie warzywa pokroić w cienkie paski albo słupki, makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do przygotowania bazy ramena, w rondelku rozgrzać olej słonecznikowy i sezamowy, dodać rozgniecione ząbki czosnku i świeżo starty imbir. Smażyć kilka minut. Następnie dodać sos sojowy i mieszać aż do uzyskania kremowej konsystencji i zdjąć bazę z ognia. Ramen ppodawać następująco: na dno miseczki wlać bazę, następnie dolać rosoł, a na koncu dodać makaron i warzywa. Do japońskiego rosołu pasują również jajka ugotowane na twardo, pędy bambusa oraz krewetki.
Bon appétit!