Jesteś tutaj: Home » Kobieta » Zdrowie » Kiwi witaminowa bomba 

Kiwi witaminowa bomba

Wotaminy w kiwi

Właściwości witaminowe w owocu kiwi

Kiwi witaminowa bomba

Owoc kiwi (agrest chiński) pochodzi z Chin, dzięki Nowozelandczykom zyskał na całym świecie popularność... i swoją obecną nazwę. Włoski na cienkiej skórce owocu przypominały mieszkańcom Nowej Zelandii upierzenie zamieszkującego na wyspie nielota kiwi. Do Europy owoc ten trafił dopiero w XX w. i nie bez przyczyny nazwany został owocem zdrowia.

Tekst: Marta Milczewska

 

 

Kiwi, określane jako bomba witaminowa, zawiera duże ilości witaminy E i C (jeden owoc pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę witaminę), a także witamin z grupy B. To również bogate źródło potasu regulującego rytm serca i ciśnienie krwi, cynku, wapnia, fosforu i magnezu. W jego składzie znajduje się miedź, która bierze udział w syntezie melatoniny i tworzeniu tkanki łącznej. Zawarty w kiwi kwas foliowy pobudza powstawanie czerwonych krwinek, reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek, a także wpływa dodatnio na system nerwowy i pracę mózgu. Z kolei witamina K odgrywa zasadniczą rolę w metabolizmie kości.

Spożywanie 2–3 owoców dziennie chroni przed chorobami serca i miażdżycą, zmniejsza ryzyko powstania zakrzepicy żył i udaru, przyczynia się do zmniejszenia poziomu triglicerydów we krwi aż o 15%, a poprzez naprawę uszkodzonego DNA może zapobiec rozwojowi nowotworu. Kiwi wspomaga leczenie wielu schorzeń, zapobiega przeziębieniom, ułatwia leczenie grypy, chroni przed miażdżycą i chorobami zapalnymi, wzmacnia układ odpornościowy. To niskokaloryczny owoc, który może być stosowany w dietach odchudzających.

W opóźnianiu procesu starzenia pomocne są naturalne antyoksydanty znajdujące się w kiwi, tj. witamina E, a także witaminy A i C, które dodatkowo wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Cynk utrudnia powstawanie niedoskonałości na cerze: krostek i zmian trądzikowych oraz rozstępów. Bogate w pektyny pestki kiwi neutralizują toksyczne substancje w jelitach i regulują poziom cholesterolu.

Regularne spożywanie tych owoców poprawia koncentrację i sprawność umysłową, koi skołatane nerwy i wpływa na dobre samopoczucie. Inozytol, alkohol cukrowy, występujący naturalnie w kiwi, może być korzystny w leczeniu depresji, odgrywa bowiem ważną rolę w wewnątrzkomórkowej reakcji na hormony i neuroprzekaźniki. Ponadto kiwi zawiera stosunkowo wysoki poziom serotoniny, która ma działanie antydepresyjne.

Owoc ten znalazł zastosowanie również w kosmetyce – jego pestki wykorzystywane są przy produkcji peelingów do ciała, a zawarte w nim kwasy o właściwościach rozjaśniających dodaje się do kremów i maseczek do twarzy.

Kiwi zawiera enzymy z grupy peptydaz pomocne w trawieniu białka, które mogą być przyczyną reakcji alergicznych, dlatego też osoby uczulone na papaję lub ananasa powinny zachować ostrożność.

 

Czy wiesz, że:

§         kiwi zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza i tyle samo potasu, co banan

§         kiwi zmieszane z wodą i alkoholem jest świetnym tonikiem dla skóry

§         czarne nasiona kiwi zawierają kwasy tłuszczowe omega-3

---