Jesteś tutaj: Home » Kobieta » Zdrowie » Koper włoski - właściwości 

Koper włoski - właściwości

Właściwości lecznicze kopru włoskiego 

na co pomaga koper włoski?

Właściwości kopru włoskiego

Koper włoski stosowany jest głównie jako przyprawa kuchenna ale ma również szerokie zastosowanie lecznicze. Działa przeciwskurczowo jak również poprawia trawienie, niweluje wiatry, bóle brzucha, częste odbijanie i mdłości. To świetny lek na poprawę procesów trawiennych.

Koper stosuje się też jako lek wykrztuśny. Żucie owoców stosuje się jako lek przy grypie i zapaleniu jamy ustnej. Zalecany jest też matkom karmiącym – ma działanie mlekopędne.

Napar z korzenia kopru stosuje się jako lek rozkurczowy i moczopędny i pomocny w zaburzeniach czynności nerek.    

Zbyt duże dawki olejku koprowego stosowane doustnie mogą być bardzo niebezpieczne. Przedawkowanie prowadzi do uczucia odurzenia, drgawek, podrażnienia błon śluzowych żołądka, jelit a także przekrwienia płuc i mózgu.     

Autor: Agnieszka Milewska    

---