Jesteś tutaj: Home » Kobieta » Zdrowie » Kuszące zdrowiem jabłka 

Kuszące zdrowiem jabłka

Witaminy w jabłkach

Właściwości odżywcze jabłek

Kuszące zdrowiem jabłka

Gdy biblijna Ewa kusiła Adama dając mu do zjedzenia jabłko, z pewnością nie zdawała sobie sprawy z leczniczych właściwości tego owocu. Gdyby Adam nie uległ pokusie, być może dziś nie mielibyśmy możliwości, aby cieszyć się smakiem i działaniem tego tak popularnego i lubianego owocu…

Tekst: Marta Milczewska

 

Jabłoń jest królową roślin sadowniczych naszego klimatu. Mimo że wyhodowano ponad 10 tys. odmian, każda z nich zawiera podobne składniki odżywcze i witaminy. O właściwościach leczniczych jabłek świadczą składniki, takie jak potas (wpływa na równowagę kwasowo-zasadową i utrzymuje właściwe ciśnienie osmotyczne), witaminy (głównie witamina C) oraz wapń i krzem zawarty w skórkach jabłek – substancje te mają korzystny wpływ na włosy i paznokcie. Jednak najcenniejszym składnikiem jabłek są pektyny, które mają szerokie spektrum działania – obniżają poziom cholesterolu, pobudzają pracę wątroby i przyśpieszają spalanie tłuszczu. Ponadto mają tę zaletę, że oczyszczają organizm z substancji trujących – podczas trawienia wiążą niektóre metale ciężkie (kobalt i ołów) w nierozpuszczalne sole, które wydalane są z organizmu. Pektyny redukują ilość cholesterolu spożywaną wraz z tłustymi pokarmami, a także zapobiegają zatruciu. Działają niszcząco na bakterie (stafylokoki i streptokoki), które wywołują wiele różnych chorób oraz leczą wewnętrzne rany w postaci wrzodów i krwawień w całym przewodzie pokarmowym. Jabłka doskonale sprawdzają się w leczeniu biegunek i zaparć – wzmagają ruchy jelit dzięki dużej zawartości błonnika, czyli substancji włóknistych.

Te smaczne owoce powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie. W większych ilościach zalecane są w niedokrwistości, awitaminozie i schorzeniach przewodu pokarmowego. Jabłka pod różnymi postaciami, najlepiej jednak świeże i ze skórką, są wspaniałym środkiem dietetycznym wzmacniającym organizm i poprawiającym trawienie. Wykazują również pewne właściwości moczopędne, warto więc spożywać je przy puchlinie wodnej i innych obrzękach. Herbata ze skórek jabłka z dodatkiem soku z cytryny ma działanie wzmacniające nerwy, a z kolei napój ten w połączeniu ze skórką z cytryny obniża ciśnienie krwi. Herbaty z obierek używa się także do płukania przy zapaleniach jamy ustnej i gardła. Świeży sok jabłkowy, tzw. moszcz, pomaga przy miażdżycy, dolegliwościach pęcherza, nerek i wątroby. Działa korzystnie również w leczeniu kamicy nerkowej, chronicznego gośćca stawowego, ostrego zapalenia oskrzeli i neurastenii.

Jabłka najlepiej jadać ze skórką, a jeśli ktoś jej nie lubi, powinien suszyć obierki i przyrządzać z nich napar w formie herbaty. Ma on wiele cennych właściwości, wskazany jest m.in. przy przeziębieniach, kaszlu, anginie, a także nieżycie oskrzeli.

Znawcy medycyny naturalnej i zielarze radzą stosować jabłka w kuracjach przede wszystkim jesienią i na początku zimy – mają wtedy najwięcej składników leczniczych. Stare odmiany, czasami już nawet zdziczałe, posiadają największą moc leczniczą.

---