Naleśniki otrębowe z kawałkami kurczaka w panierce z otrąb, mieszanką sałat i sosem czosnkowym!
Zdrowe i smaczne
Polecamy
Produkty:
1/2 szklanki otrąb (mieszanych: pszennych, żytnich, owsianych) może być firmy Kupiec
kilka łyżek otrąb pszennych do panierki
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
125 ml mleka
125 ml wody gazowanej
szczypta soli
sos:
200 g jogurtu naturalnego
łyżka majonezu
łyżeczka oregano
sól i pieprz
2 ząbki czosnku
filet z piersi kurczaka
olej do smażeniamieszanka
sałat (np. dębowej, lodowej, roszponki i radicchio)
Przygotowanie:
sos przyrządzić z jogurtu, majonezu i czosnku, doprawić do smaku solą, piprzem i oregano.
Mąke zmieszać z otrębami, mlekiem, wodą i jednym jajem dodać dla smaku szczyptę soli, pozostawić do znmacerowania.
Filet z kurczaka opłukać, pokroić w mniejsze kawałki, namoczyć w roztrzepanym jajku i obtaczać w panierce z kilku łyżek otrąb i odrobiny soli.
Potem usmażyć na oleju i pozostawić w ciepłym miejscu.
Usmażyć naleśniki z ciasta.
Wszystko razem podawać wraz z mieszanką sałat i sosem czosnklowym.
Smacznego :)