Jesteś tutaj: Home » Kobieta » Zdrowie » Odżywcze pomidory - jabłka miłości 

Odżywcze pomidory - jabłka miłości

Właściwości odżywcze pomidorów

Na co pomagają pomidory?

Odżywcze pomidory

Uznawane za afrodyzjak „jabłka miłości” (franc. „pomme d’amour”), czyli pomidory, pochodzą z Ameryki, a do Europy dotarły wraz z hiszpańskimi kolonizatorami. Kilka wieków temu uważano, że są trujące, jednak obecnie trudno wyobrazić sobie dzień bez pomidorów w jakiejkolwiek postaci – świeżej lub przetworzonej jako keczup, przecier czy też sok.

Tekst: Marta Milczewska

 

Pomidory zawierają wiele cennych składników odżywczych, m.in. witaminy C, E i K, witaminy z grupy B (w tym B9, czyli kwas foliowy), beta-karoten (prowitamina A), składniki mineralne (potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź, kobalt, fosfor, cynk), pektyny (rozpuszczalny błonnik), nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), likopen, kwas cytrynowy i jabłkowy. Dwa duże pomidory pokrywają dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, ok. 30% zapotrzebowania na witaminę A oraz 25% zapotrzebowania na potas.

Dzięki temu niezwykłemu bogactwu witamin i składników mineralnych zakres oddziaływania pomidorów na zdrowie jest bardzo szeroki. Potas działa moczopędnie i reguluje ciśnienie krwi; witamina C uszczelnia naczynia krwionośne i ułatwia wchłanianie, w tym żelaza zawartego w pomidorach. Z kolei witamina K ma działanie przeciwkrwotoczne, a witamina A korzystnie wpływa na wzrok. Zawartość witamin C i K sprawia, że pomidory powinny być spożywane przez osoby z cerą naczynkową. Kwas cytrynowy i jabłkowy działają oczyszczająco, ściągająco i wygładzająco, co jest wskazane przy pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Kwas foliowy zawarty w pomidorach zalecany jest kobietom planującym ciążę.

Pomidory opóźniają procesy starzenia dzięki dużej ilości przeciwutleniaczy. Likopen, który nadaje pomidorom czerwoną barwę i jest jednocześnie jednym z najsilniejszych antyoksydantów, stanowi ochronę w przypadku raka prostaty, a także nowotworu żołądka, jelita grubego, płuc i piersi. Substancja ta jest silniej wchłaniania w formie przetworzonej niż naturalnej, dlatego też, aby skorzystać z dobroczynnego działania likopenu, należy spożywać pomidory przetworzone, np. w postaci keczupu czy przecierów.

Pomidory stanowią składnik diet odchudzających, zarówno ze względu na zawartość pektyn, jak i niską kaloryczność – 100 g pomidorów to zaledwie 15 kcal (ponad 90% owocu stanowi woda). Pektyny regulują procesy trawienia, pobudzają perystaltykę jelit, hamują wchłanianie cholesterolu i pomagają w usuwaniu szkodliwych produktów przemiany materii.

Mimo dobroczynnego działania pomidorów na zdrowie umiar w ich spożywaniu powinny zachować osoby z zapaleniem stawów i kamicą szczawianową oraz chorzy na artretyzm.

 

reklamka 
e-sklep z akcesoriami łazienkowymi www.mediana.kei.pl,
tutaj kupisz: wieszaki na ręczniki, deski wc, 
szczotki wc, dywaniki łazienkowe, dozowniki,
nowoczesną armaturę łazienkową i wiele innych 

---