Jesteś tutaj: Home » Kobieta » Porady kulinarne » Przepisy na potrawy wielkanocne – bigos - co podać na stół wielkanocny? 

Przepisy na potrawy wielkanocne – bigos - co podać na stół wielkanocny?

Wielkanocny bigos

Bigos na Święta Wielkanocne

Przepisy na potrawy wielkanocne

 – bigos - co podać na stół wielkanocny? 

Składniki

2,5 kg kapusty kiszonej

1 kg wołowego

1 kg kiełbasy

1,5 kg pieczarek

5 śliwek suszonych

2 cebule

4 listki laurowe

5 szt ziela angielskiego

Sól (do smaku)

pieprz (do smaku)

 

Przepis na bigos wielkanocny 

Kapustę myjemy i lekko siekamy a następnie wkładamy do dużego garnka i zaczynamy ją gotować, na wolnym ogniu, pod przykryciem. Kapusta gotuje się, a my w tym czasie przygotowujemy mięso i dodatki.    

Mięso wołowe myjemy, kroimy i podsmażamy na dużej patelni, aż się lekko zarumieni, następnie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Kiedy pieczarki się zmniejszą, dodajemy pokrojoną kiełbasę i pokrojone w plasterki 2 cebule. Wszystko to jeszcze dusimy około 10 minut a następnie dodajemy wszystko z patelni do gotującej kapusty. Po dwóch godzinach gotowania, dodajemy do garnka suszone śliwki, ziele angielskie, listki laurowe i doprawiamy do smaku.

Gotujemy wszystko około 3 godzin na wolnym ogniu.      

 

Bigos na Święta Wielkanocne

Przepis przygotowany przez Iwonę Boguś

---