Jesteś tutaj: Home » Kobieta » Porady kulinarne » Smakowite risotto na zielono 

Smakowite risotto na zielono

smaczne risotto
zielone szparagi, zielony groszek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wyjątkowo smaczne risotto w kolorze zielonym.

 

Potrzebne będą:

  • ryż krótkoziarnisty (400 gram)
     
  • zielone szparagi
    (duży pęczek)
     
  • świeży groszek
    (250 gram)
     
  • zielona fasolka szparagowa
    (250 gram)
     
  • koperek
     
  • cebula
     
  • tarty ser żółty
    (40 gram)
     
  • łyżka masła
     
  • 2 łyżki oliwy
     
  • litr bulionu warzywnego
     
  • szklanka białego wytrawnego wina
     
  • sól i pieprz do smaku

 

Jak to zrobić:

Oliwę i masło rozgrać na patelni.
Później dodać ryż i prażyć przez moment, cały czas mieszając.
Do ryżu dodać drobno posiekaną cebulę.

Podlać całość winem. Po wchłonięciu całego płynu, dodać fasolkę i pokrojone szparagi (bez „główek”).
Całość gotować na małym ogniu, dolewając po szklance bulionu,
za każdym razem czekając, aż się wchłonie.

Na koniec dodać świeży groszek, główki szparagów i posiekany koperek. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.

Risotto jest gotowe, gdy warzywa i ryż są miękkie, a całość ma kremową konsystencję. Wówczas zdejąć danie z ognia, posypać serem i gotowe. Podawać do razu po przyrządzeniu.

Mniam :) Smacznego  

---