Jesteś tutaj: Home » Kobieta » Zdrowie » Truskawkowy zawrót głowy 

Truskawkowy zawrót głowy

Właściwości odżywcze truskawek

naturalne witaminy w truskawkach

 

Truskawkowy zawrót głowy

Truskawka to stosunkowo młody owoc – powstał dopiero w połowie XVIII w. w wyniku skrzyżowania dwóch rodzajów poziomek: wirginijskich i olbrzymich chilijskich. Madam Tallien, kurtyzana na dworze Napoleona, kąpała się w soku z truskawek zużywając do tego celu 10 kg owoców. Truskawki były przedmiotem wielu przesądów – wierzono m.in., że mają negatywny wpływ na kobiety w ciąży. A jak tymczasem jest naprawdę?

Tekst: Marta Milczewska

 

Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne truskawki są bardzo cenionym i lubianym owocem sezonowym. Zawierają białko, węglowodany, błonnik, kwas foliowy, duże ilości witaminy C (więcej niż owoce cytrusowe) oraz witaminy z grupy B (w tym B1, B2, B6) oraz witaminę PP regulującą dotlenienie krwi. Są także bogatym źródłem mikro- i makroelementów – wapnia, fosforu, żelaza, potasu, sodu cynku i manganu. Wapń i fosfor wpływają korzystnie na wzmocnienie kości i zębów oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm – z tego powodu doskonale sprawdzają się w walce ze schorzeniami wątroby i nerek oraz przy podagrze. Jedzenie truskawek przeciwdziała anemii ze względu na zawartość żelaza, które bierze udział w procesach krwiotwórczych. Obecność kwasu elagowego w tych owocach sprawia, że posiadają one właściwości antynowotworowe. Fitocydy mają działanie bakteriobójcze, co jest istotne podczas leczenia stanów zapalnych jamy ustnej. Truskawki wzmacniają organizm, wpływają odświeżająco na cerę i włosy. Są sprzymierzeńcem w walce z chorobami reumatycznymi i artretycznymi. Wpływają również korzystnie na poprawę pamięci i chronią mózg przed chorobą Alzheimera. Herbatkę z liści i kwiatów truskawki zaleca się przy przeziębieniach.

Doskonale nadają się do stosowania podczas odchudzania – są niskokaloryczne (100 g truskawek to tylko 35 kcal); ze względu na obecność fruktozy mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu po ich spożyciu nie dochodzi na nagłych skoków insuliny. Duża zawartość błonnika i związków mineralnych usprawnia perystaltykę jelit. Truskawki przeciwdziałają zaparciom oraz wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mikroflory zasiedlającej jelito grube. Zawierają bardzo dużą ilość wody, w wyniku czego oczyszczają organizm i usuwają nadmiar toksycznych płynów ustrojowych. Bromelina (enzym rozkładający białko pokarmowe) znajduje zastosowanie w walce z cellulitem, pomaga w spalaniu tłuszczy i węglowodanów.

Rozgniecione owoce i sok stosuje się zewnętrznie w przypadku zaniedbanej egzemy, przeciw piegom, plamom i wągrom. Świeże i nagrzane liście przykłada się do ran i wrzodów.

Wyciągi z truskawek wchodzą w skład środków kosmetycznych używanych do pielęgnacji skóry zniszczonej, przesuszonej i łuszczącej się oraz do produkcji preparatów do opalania się jako naturalne blokery promieni UVA i UVB. Działają odżywczo, bakteriobójczo i ściągająco, są cennym składnikiem preparatów likwidujących przebarwienia skóry. Miejscowa aplikacja oleju z truskawek uzupełnia braki niezbędnych kwasów tłuszczowych skóry. Olej z orzeszków truskawki pomaga w pielęgnacji skóry suchej, uszkodzonej i dojrzałej.

Objawami alergii pokarmowej na truskawki są różnego rodzaju pokrzywki i bolesne biegunki. Osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na salicylany również nie powinny jadać tych owoców, ponieważ zawierają one duże ich ilości tych substancji.

---