Wielkanocny barszcz - przepisy na potrawy wielkanocne - co podać na stół wielkanocny?
Składniki
3 torebki barszczu białego
Wywar najlepiej po szynce
5 kawałków białej kiełbasy
5 kawałków czerwonej kiełbasy
15 dkg szynki
15 dkg boczku wędzonego
3 ząbki czosnku
Ziele angielskie
3 liście laurowe
5 ugotowanych jajek
Sól (do smaku)
Pieprz do smaku
Przepis na barszcz wielkanocny
Myjemy białą kiełbasę i wkładamy ją go gotującej wody, gotujemy pod przykryciem około 30 minut, sprawdzamy czy kiełbasa jest już ugotowana. Następnie kroimy na plasterki, zarówno białą jak i czerwoną kiełbasę, szynkę i boczek kroimy w drobną kosteczkę. Wszystko władamy do wywaru i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Następnie kroimy w cienkie plasterki czosnek i wkładamy do gotującego garnka. Rozrabiamy barszcz w torebce, wlewamy i po zagotowaniu, gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 5 minut. Barszcz podajemy w ugotowanym na twardo jajkiem.
Barszcz biały na Święta Wielkanocne
Przepis przygotowany przez Iwonę Boguś