Jesteś tutaj: Home » Kobieta » Porady kulinarne » Wielkanocny barszcz biały - przepisy na potrawy wielkanocne - co podać na stół wielkanocny? 

Wielkanocny barszcz biały - przepisy na potrawy wielkanocne - co podać na stół wielkanocny?

Wielkanocny barszcz biały

barszcz biały na Święta Wielkanocne

Wielkanocny barszcz - przepisy na potrawy wielkanocne - co podać na stół wielkanocny?  

Składniki

3 torebki barszczu białego  

Wywar  najlepiej po szynce

5 kawałków białej kiełbasy

5 kawałków czerwonej kiełbasy

15 dkg szynki

15 dkg boczku wędzonego

3 ząbki czosnku

Ziele angielskie

3 liście laurowe

5 ugotowanych jajek

Sól  (do smaku)

Pieprz do smaku

 

 

Przepis na barszcz wielkanocny

Myjemy białą kiełbasę i wkładamy ją go gotującej wody, gotujemy pod przykryciem około 30 minut, sprawdzamy czy kiełbasa jest już ugotowana. Następnie kroimy na plasterki, zarówno białą jak i czerwoną kiełbasę, szynkę i boczek kroimy w drobną kosteczkę. Wszystko władamy do wywaru i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Następnie kroimy w cienkie plasterki czosnek i wkładamy do gotującego garnka. Rozrabiamy barszcz w torebce, wlewamy i po zagotowaniu, gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 5 minut. Barszcz podajemy w ugotowanym na twardo jajkiem.   

 

Barszcz biały na Święta Wielkanocne

Przepis przygotowany przez Iwonę Boguś

---