Jesteś tutaj: Home » Kobieta » Porady kulinarne » zapiekanka w grackim stylu 

zapiekanka w grackim stylu

Zapiekanka z mielonej wołowiny
serek PIATO













Zapiekanka z mielonej wołowiny, pasty sezamowej, bakłażana i serka PIATO (może być firmy Hochland)
(składniki i przepis przygotowany dla 6 osób)

Potrzebne będą:
500 g mielonej wołowiny,
300 g ziemniaków,
2 bakłażany,
1 Cebula,
4 pomidory malinowe,
4 ząbki czosnku,
1 Szklanka bulionu wieprzowego,
2 łyżki pasty sezamowej „Tahini”,
 300 g serka PIATO z papryczką chili i bazylią (może być firmy Hochland),
1 Łyżeczka kminku rzymskiego,
3 łyżeczki papryki słodkiej,
3 łyżki jogurtu,
5 łyżek masła,

 Mięta i sok z jednej cytryny


Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować na pół twardo i pokroić w grubą kostkę, podobnie należy pokroić baklażana, pomidora i cebulę. to wszystko należy przesmażyć na trzech łyżkach masła oprócz pomidora. Potem doprawić kminkiem i papryką. Jak już warzywa się zarumienią, należy dodac pomidora i dokładnie wymieszać.
Czas dodać pastę sezamową i jogurt oraz doprawić dla smaku.Na pozostałym maśle przesmażyć wolowinę, dodać bulion i dusić aż zmniejszy swoja objętość, wolowinę należy posolić, ale z umiarem serek sam w sobie jest słony.
Teraz najważniejsze !!! Na dno brytfanki wsyp warzywa a na nie ułożyc mięso, wierzch trzeba posmarować serkiem Piato. Wypiekać trzeba w temperaturze ok. 160 stopni przez ok 30 minut. Zapiekanke po wyjęciu przyozdobić posiekaną mietą i skropić sokiem z cytryny.

Życzymy Smacznego!!!

---