Jesteś tutaj: Home » Kobieta » Zdrowie » Zdrowie zamknięte w figach 

Zdrowie zamknięte w figach

Właściwości odżywcze fig

naturalne witaminy w figach

 

Zdrowie zamknięte w figach

Ojczyzną fig, biblijnego symbolu dobrobytu i płodności, jest Azja Mniejsza i rejon Morza Śródziemnego. Już w Starym Testamencie znajdujemy zapis o tym, jak prorok Izajasz wyleczył śmiertelnie chorego króla Ezechiasza wykorzystując do tego celu placek z fig. W starożytnej Grecji owoce te ceniono wyżej niż złoto, zarówno Grecy, jak i Rzymianie uważali je za wyjątkowo pokrzepiające i odżywcze.

Tekst: Marta Milczewska

 

W składzie chemicznym fig znajdują się cukry, kwasy organiczne, kwas cytrynowy, karotenoidy, związki pektynowe, witaminy (A, B1, B2, B6, C, PP), sole mineralne (magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź), węglowodany i błonnik. Właściwości lecznicze posiadają owoce figowca, liście, sok z liści, sok mleczny z figowca, okłady, odwary i inne przetwory.

Niedoceniane u nas figi mają szerokie spektrum działania. Ze względu na dużą ilość cukrów, stanowią doskonałe źródło energii; są najlepszym źródłem wapnia spośród wszystkich produktów roślinnych (100g dostarcza tyle wapnia, ile jedna szklanka mleka). Powinny być zatem spożywane przez dzieci, kobiety w okresie menopauzy oraz osoby z osteoporozą.

Figi doskonale odtruwają i odkwaszają organizm (dzięki ich zdolności do alkalizowania organizmu mogą być pomocne w rzuceniu palenia), mają działanie antybakteryjne, wspomagają leczenie wrzodów żołądka, schorzeń wątroby i pęcherzyka żółciowego. Suszone figi to doskonały środek przeczyszczający, poprawiając perystaltykę jelit pomagają również na zaparcia i bóle brzucha. Zalecane są przy schorzeniach sercowo-naczyniowych, niedokrwistości, nieżytach żołądka i wrzodach. Wspomagają leczenie dolegliwości klatki piersiowej i chorób płuc, przeziębień, kataru, gorączki oraz epilepsji. Gorące okłady z fig są pomagają wyleczyć się z grypy, zmiękczają naskórek; olejek eteryczny ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Gotowane w mleku stanowią środek łagodzący ból gardła i kaszel, natomiast nalewka z figowca łagodzi duszności przy astmie. Odwar z młodych liści unicestwia glisty, a z suszonych – działa przeciwkaszlowo. Naukowcy japońscy wyizolowali z fig benzaldehyd, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe, dlatego też owoce te odgrywają ważną rolą w zapobieganiu nowotworom jelita grubego i piersi. Ponadto przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi i regulacji ciśnienia. Produkowany z nich sok wzmacnia serce i naczynia wieńcowe, stosowany jest w niedokrwistości. Figi pomagają w zapaleniu pęcherza moczowego, dolegliwościach nerek, a także uśmierzają bóle menstruacyjne. Z kolei kwas foliowy niezbędny jest kobietom spodziewającym się dziecka i planującym ciążę, cynk zaś wspomaga funkcjonowanie układu hormonalnego.

Owoce figowca leczą hemoroidy, odmrożenia, ropiejące rany, wypryski czy czyraki. Sok mleczny z figowca sprawdza się przy owrzodzeniach dziąseł, stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Sok z liści wykazuje właściwości przeciwzapalne i zmiękczające, wykorzystywany jest do leczenia skóry pokrytej wągrami i nadmiernie wysuszoną. Figi zawierają więcej witaminy B6 niż większość owoców i posiadają silne właściwości antyoksydacyjne – to doskonałe źródło przeciwutleniaczy zwalczających szkody powstałe przez wolne rodniki.

Duża ilość cukru w figach sprawia, że nie są one wskazane dla cukrzyków. Nie zaleca się ich osobom na diecie nisko-sodowej, a pacjenci przyjmujący leki antydepresyjne z grupy inhibitorów MAO również nie powinni spożywać tych owoców.

---