Jesteś tutaj: Home » Kobieta » Zdrowie » Źródło zdrowia w kolorze pomarańczy 

Źródło zdrowia w kolorze pomarańczy

Właściwości odżywcze pomarańczy

naturalne witaminy w pomarańczach

 

Źródło zdrowia w kolorze pomarańczy

Pomarańcza, pradawny symbol niewinności i płodności, w mitologiach wielu regionów uznawana była za Złote Jabłko. To owoc ceniony nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również wiele właściwości leczniczych, często wykorzystywany w medycynie ludowej i aromaterapii. Także skórka, liście, kwiaty oraz nasiona pomarańczy wspomagają nasze zdrowie.

Tekst: Marta Milczewska

 

Miąższ owoców pomarańczy zawiera do 12% cukrów, ok. 2% kwasu cytrynowego, witaminę C (do 65 mg%), witaminę A,·C, D, E i PP, witaminy z grupy B,·kwas foliowy (aż 37 µg w 100 g, co stanowi największą ilość spośród innych owoców), składniki mineralne (wapń, magnez, potas, żelazo, cynk, miedź, fosfor, sód, selen) oraz pektyny, które pobudzają czynności jelit i przeciwdziałają wchłanianiu toksyn. To również bogate źródło białka, węglowodanów, beta-karotenu, kwasu foliowego i pantotenowego, kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, olejków eterycznych, fitoskładników i terpenów – związków działających bakteriobójczo i antywirusowo. W skórce pomarańczowej znajduje się olejek aromatyczny, witamina C, karoten, a także pektyny, kumaryny, triterpeny i flawonoidy mające właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Pomarańcze zawierają substancje, takie jak: autropten, diosmina, hesperydyna, które blokują powstawanie komórek nowotworowych.

Starożytni Rzymianie stosowali wodę pomarańczową w niestrawności i leczeniu kaca, z kolei medycy z Chin suszoną skórką pomarańczy leczyli choroby psychiczne, anoreksję, przeziębienia i kaszel. Wyciąg z kwiatów wykorzystywano jako środek przeciwpotny i przeciwkrwotoczny. Produkowany z kwiatów gorzkiej pomarańczy olejek neroli ma działanie uspakajające, antydepresyjne, służy do leczenia stresu i stanów lękowych. 

Spożywanie pomarańczy normalizuje ciśnienie krwi, zaburzenia rytmu serca, zapobiega rozwojowi miażdżycy. Harmonizuje pracę układu hormonalnego, łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, wspomaga leczenie osteoporozy, przeciwdziała szkorbutowi. Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy wskazany jest przy schorzeniach wątroby, zapobiega wzdęciom i zaparciom, ułatwia pokonanie różnych infekcji, kaszlu, grypy czy gorączki.

Zawarta w pomarańczy witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki powstające m.in. z powodu stresu, palenia papierosów, alkoholu i małej ilości snu, a ponadto opóźnia procesy starzenia, oczyszcza organizm z substancji toksycznych, blokuje powstawanie komórek rakowych i zapobiega chorobom nowotworowym. Łagodzi uczulenia, chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi, wzmacnia odporność organizmu, zawiera związki działające bakteriobójczo i antywirusowo.

Pomarańcze dostarczają duże ilości błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę i ukrwienie jelit, zapobiega otyłości – zmniejsza wartość energetyczną diety, spowalnia przyswajanie tłuszczów i węglowodanów, daje poczucie sytości. Pobudza wydzielanie śliny, wiąże toksyny, chroni przed chorobami układu krążenia i przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Biała skórka pokrywająca miąższ pomarańczy jest bardzo bogatym źródłem witaminy PP i pektyn; obniża poziom złego cholesterolu LDL, wspomaga trawienie i zwalcza bakterie. Pomarańcze doskonale nadają się do diet odchudzających (jeden owoc dostarcza zaledwie ok. 105 kcal), oczyszczających czy jednodniowych kuracji polegających na piciu wyłącznie soku (przeciwwskazaniem jest choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy oraz nadkwasota).

W kosmetyce wykorzystywane są właściwości pielęgnacyjne pomarańczy – mają działanie odmładzające i odświeżające, odżywiają skórę mieszaną i nawilżają skórę suchą.

---